mixer doesn't work well in Vista ...

Please post bug reports, feature requests, or any question regarding the DELPHI AREA products here.

mixer doesn't work well in Vista ...

Postby stef » September 18th, 2008, 12:29 pm

hi Kambiz,

From my experience with Vista the audiomixer doesn't work very well.
The experiences below are made with the demo \ Mixer Control compiled with D7:

On normal desktop PC's with Vista:
- no systems could not control the mic level.
- control of playback volume worked ok.

On 10 laptop PCs with Vista:
- no system could control the mic level
- 8 out of 10 could not control the playback volume

I read somewhere that there are problems with the mic settings,
depending on what updates you have performed on Vista,
but I can't remember the details.

cheers,
Stef
stef
Active Member
Active Member
 
Posts: 18
Joined: July 15th, 2007, 1:35 pm

Postby Kambiz » September 19th, 2008, 11:09 am

Seems in Vista each application has its own mixer. Honestly I didn't go thru it.
Kambiz
User avatar
Kambiz
Administrator
Administrator
 
Posts: 2408
Joined: March 7th, 2003, 7:10 pm

Re: mixer doesn't work well in Vista ...

Postby JenSmith » April 3rd, 2009, 8:40 pm

I was wondering if there was any updates to this issue?

I'm currently using the mixer component to tap into the master volume level for an on-screen type of notification. It works great in XP and 2003, but in Vista and Win7 the program is showing up as its own mixer control; unable to work with the master volume.

Thanks
JenSmith
Member
Member
 
Posts: 2
Joined: April 3rd, 2009, 6:14 pm

Re: mixer doesn't work well in Vista ...

Postby Kambiz » April 4th, 2009, 12:05 pm

Sorry, no update yet. I didn't have time to study Vista mixer architecture.
Kambiz
User avatar
Kambiz
Administrator
Administrator
 
Posts: 2408
Joined: March 7th, 2003, 7:10 pm

Re: mixer doesn't work well in Vista ...

Postby stef » April 4th, 2009, 12:48 pm

Maybe forget Vista at all,
now Microsoft has confessed it's a totally miss-concept.

The last year I tried to use the mixer on about 60 laptops and 10 PC's,
this are the results:
- On PC's it often works ( 8 out of 10)
- On laptaps it NEVER worked
- Setting the soundcard just from Vista I at least encountered 5 different ways !!

just my 2 cents,
cheers,
Stef
stef
Active Member
Active Member
 
Posts: 18
Joined: July 15th, 2007, 1:35 pm

Re: mixer doesn't work well in Vista ...

Postby Kambiz » April 4th, 2009, 12:49 pm

Thanks for the information.
Kambiz
User avatar
Kambiz
Administrator
Administrator
 
Posts: 2408
Joined: March 7th, 2003, 7:10 pm

Re: mixer doesn't work well in Vista ...

Postby JenSmith » April 4th, 2009, 7:24 pm

Actually, I found an easy workaround. If the application is set to Windows XP compatibility mode, the mixer controls seem to work perfectly, at least the functions that I'm using. I'm just using a quick OS version check, and if the Windows version is Vista (6.0) or Windows 7 (6.1.. I don't get that either.) then I just write a quick entry into the registry to set it to compatibility mode and force a restart of the app.

It'll do until an actual fix in the mixer code is provided anyway, it's completely transparent to the end user minus that one initial app restart the first time it's run. Not a huge deal.

Thanks :)
JenSmith
Member
Member
 
Posts: 2
Joined: April 3rd, 2009, 6:14 pm


Return to DELPHI AREA Products

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron